U bevindt zich hier: HOME » HOE NU VERDER? » Subsidies 2014

Subsidies 2014

Zonne-energie heeft de warme aandacht van de overheid: er zijn daarom verschillende subsidie en financieringsmogelijkheden, zowel voor partikulieren als voor bedrijven. Niet alleen op landelijk niveau zijn er subsidieregelingen, maar ook op provinciaal en gemeentelijk niveau.

Allereerst behandelen we echter de belangrijkste subsidies die er in 2014 zijn voor partikuliere consumenten: de 15% korting op de btw van de montagekosten of zelfs de 100% terugvordering van het gehele BTW-bedrag van de investering !

BTW-korting van 15 %

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de BTW voor de aanschaf en installatie van zonnepanelensytemen verlaagd wordt van 21 % naar slechts 6 %. Staatssecretaris Weekers heeft aangegeven dat ook de installatie van de zonnepanelen onder de 6 % btw regeling valt (regeling is per 1 maart 2013 ingegaan en loopt tot en met 31 december 2014).

De btw-verlaging betekent dat u direct 15% korting op de montagekosten ontvangt. Deze korting wordt direct verwerkt in de rekening van de zonnepaneleninstallateur.

Doe daar uw voordeel mee !

100% btw aftrek!

Een nog gunstiger mogelijkheid is het opteren voor het fiscaal ondernemerschap: dit behelst eenvoudigweg dat u de volledige btw, zowel van montage als van de hardware terug kunt vorderen bij de belastingdienst.

Lees hier verder over deze financieel buitengewoon interessante regeling !

Subsidies voor bedrijven

Ook voor bedrijven is het heel aantrekkelijk om nu te investeren in zonnepanelen. Niet alleen zijn de panelen goedkoper dan ooit in aanschaf, maar zijn er ook aantrekkelijke afschrijvingsfaciliteiten voor bedrijven. Deze mogelijkheden worden hieronder besproken.

Naast de gemelde subsidies voor de particuliere sector zijn er ook aantrekkelijke stimuleringsregelingen voor het bedrijfsleven waarvan de meest bekende de zogenaamde VAMIL en MIA -regelingen zijn. Hierbij kan een bedrijf willekeurig de investering in zonnepanelen afschrijven. Dat heeft een dempend effect op de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Soorten subsidies

  • gemeentelijk subsidies
  • provinciale subsidies
  • landelijkse subsidies
  • Europese subsidies
  • Fabrikanten subsidies
  • Energiebedrijf subsidies

Energiesubsidiewijzer.nl

Een overzicht van alle mogelijke subsidies in uw buurt vindt u op de website Energiesubsidiewijzer die is ontwikkeld door de overheid. Dit is niet altijd even overzichtelijk en gemakkelijk voor de standaardconsument om te achterhalen. Een uitstekend alternatief is om diverse offertes bij lokale en regionale zonnepaneleninstallateurs aan te vragen. Zij zijn veelal uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden (zie ook het volgende stuk).

Hoe krijg je regionale subsidie(s) ?

De lokale en regionale zonnepaneleninstallateurs zijn het beste op de hoogte van wat voor subsidies er door uw gemeente en provincie worden gegeven. Ook de aanvraag en afhandeling van subsidie kunt u het beste door een zonnepanelen-installateur te laten doen, gezien de complexiteit en de eisen die er door de overheid worden gesteld. Sowieso moet een installateur stukken overleggen, maar ook aan bepaalde eisen voldoen. Het gemakkelijkste is om dat direct in een offertefase aan te geven.

5 redenen om een gratis offerte aan te vragen

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie