Subsidies 

Momenteel geen landelijke subsidies particulieren

Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen beschikbaar voor de particuliere consument. Wel is er een landelijke subsidie voor de aanschaf van een zonneboilersysteem. Bedrijven kunnen wel profiteren van diverse gunstige fiscale voordelen welke hieronder verder beschreven zullen worden.

Wél zijn er gunstige financieringsmogelijkheden (Energiebespaarlening) voor consumenten die de aanschaf van zonnepanelen willen financieren.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Zonnepanelen aantrekkelijk zelfs zonder subsidie.

Voor veel mensen is subsidie de reden om te investeren in zonnepanelen. Echter ook zonder subsidie is de investering in zonnepanelen een uitstekend en rendabel idee. U bespaart fors op de kosten voor stroom en hoe hoger de prijs per kwH wordt, hoe meer u bespaart en des te sneller u uw investering hebt terugverdiend. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 à  30 jaar en u zult dan ook nadat u uw investering hebt terugverdiend nog fors besparen.

Verschil tussen particulieren en bedrijven

Voor bedrijven is BTW-aftrek altijd mogelijk geweest en sinds 2013 kunnen particuliere eigenaren van zonnepanelensystemen ook op eenvoudige wijze bij de belastingdienst om teruggave van 21% vragen.

Energiebespaarlening 

Er zijn op overheidsniveau vaak verschillende mogelijkheden voor zowel subsidies als leningen. Als voorbeeld geven wij de gemeente Oud-Beijerland die duurzaamheidsleningen verstrekt voor het renoveren en verduurzamen van de woning voor lage rentetarieven. Lees hier meer over duurzaamheidsleningen.

Energiesubsidiewijzer.nl

Een overzicht van alle mogelijke subsidies in uw buurt vindt u op de website Energiesubsidiewijzer die is ontwikkeld door de overheid. Dit is niet altijd even overzichtelijk en gemakkelijk voor de standaardconsument om te achterhalen. Een uitstekend alternatief is om diverse offertes bij lokale en regionale zonnepaneleninstallateurs aan te vragen. Zij zijn veelal uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden (zie ook het volgende stuk).

Hoe krijg je regionale subsidie(s)?

De lokale en regionale zonnepaneleninstallateurs zijn het beste op de hoogte van wat voor subsidies er door uw gemeente en provincie worden gegeven. Ook de aanvraag en afhandeling van subsidie kunt u het beste door een zonnepanelen-installateur te laten doen, gezien de complexiteit en de eisen die er door de overheid worden gesteld. Sowieso moet een installateur stukken overleggen, maar ook aan bepaalde eisen voldoen. Het gemakkelijkste is om dat direct in een offertefase aan te geven.

Subsidies voor bedrijven

Naast de gemelde subsidies voor de particuliere sector zijn er ook aantrekkelijke stimuleringsregelingen voor het bedrijfsleven waarvan de meest bekende de zogenaamde VAMIL en MIA -regelingen zijn.

Hierbij kan een bedrijf willekeurig de investering in zonnepanelen afschrijven. Dat heeft een dempend effect op de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

BTW volledig terugvorderen

Zonne-energie heeft de warme aandacht van de overheid: er zijn daarom verschillende subsidie en financieringsmogelijkheden, zowel voor partikulieren als voor bedrijven.

Niet alleen op landelijk niveau zijn er subsidieregelingen, maar ook op provinciaal en gemeentelijk niveau. Een gunstige mogelijkheid is het opteren voor het fiscaal ondernemerschap: dit behelst eenvoudigweg dat u de volledige btw, zowel van montage als van de hardware terug kunt vorderen bij de belastingdienst.

Lees hier verder over deze financieel buitengewoon interessante regeling !

Subsidies voor bedrijven

Ook voor bedrijven is het heel aantrekkelijk om nu te investeren in zonnepanelen. Niet alleen zijn de panelen goedkoper dan ooit in aanschaf, maar zijn er ook aantrekkelijke afschrijvingsfaciliteiten voor bedrijven. Deze mogelijkheden worden hieronder besproken.

Naast de gemelde subsidies voor de particuliere sector zijn er ook aantrekkelijke stimuleringsregelingen voor het bedrijfsleven waarvan de meest bekende de zogenaamde VAMIL en MIA -regelingen zijn. Hierbij kan een bedrijf willekeurig de investering in zonnepanelen afschrijven. Dat heeft een dempend effect op de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Soorten subsidies

  • gemeentelijk subsidies
  • provinciale subsidies
  • landelijkse subsidies
  • Europese subsidies
  • Fabrikanten subsidies
  • Energiebedrijf subsidies

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?