Hellingshoek zonnepanelen

Wat is de hellingshoek ?

Met de hellingshoek of elevatie wordt het aantal graden aangegeven ten opzichte van een horizontaal vlak.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Wat is azimut ?

Met azimut wordt de hoek bedoeld die in het horizontale vlak een bepaalde richting met de richting van het noorden maakt, ofwel als het Noorden een Azimut van 0 graden heeft, dan is het Zuiden 180 graden, het Oosten is Azimut 90 en het Westen is Azimut 270 graden. Azimut is een begrip uit de astronomie.

Grote hellingshoek

Optimale hellingshoek en azimut in Nederland

In de Benelux is de optimale hellingshoek 30 graden en de optimale Azimut is 180 graden, ofwel pal richting Zuiden. Voor een vast PV systeem (dus zonder volgmechanisme richting zon) geven deze specificaties de maximale opbrengst.

Natuurlijk kan dat in uw geval betekenen dat de panelen dan wellicht niet optimaal staan, maar bijvoorbeeld gehinderd worden door een schoorsteen of grote boom. Speficieke omstandigheden vereisen aanpassingen van de optimale hellingshoek en azimut.

Verlies bij afwijkende hellingshoek

Indien de Azimut pal Zuiden is dan heeft u bij een hellingshoek van 30 graden 100 procent opbrengst.

Op het moment dat u de hellingshoek wijzigt naar bijvoorbeeld 0 graden (horizontaal) dan bedraagt de energie-opbrengst nog 93 %, bij een hellingshoek van 60 graden bedraagt deze nog 91 procent, maar bij een verticale plaatsing (hellingshoek 90 graden) is het rendement al veel minder geworden: nog slechts 68 procent.

Minst optimale opstelling

De minst optimale of renderende opstelling verkrijgt u bij een Azimut van 90 graden of 270 graden (dus richting Oosten of Westen) en een hellingshoek van 90 graden (dus verticaal). Uw energie-opbrengst is dan nog slechst 55 % ten opzichte van de meest optimale configuratie. Zo ziet u dat bij een verkeerde plaatsing u het rendement bijna halveert !

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?