Wat zijn de nadelen van zonnepanelen ?

De nadelen van zonne-energie systemen

  • grotere investering
  • relatief lange terugverdientijden (7 tot 15 jaar gemiddeld)
  • beschaduwing
  • neemt ruimte in uw woning in (t.b.v. bekabeling en om

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Slechte daken

Bijna geen enkel dak heeft de optimale hellingshoek enoptimale azimut oriëtatie voor zonnepanelen. Echter zijn meer gebouwen geschikt voor zonnepanelen dan mensen denken.

Een geringe afwijking van de ideale hoek of oriëntatie hoeft namelijk geen enkel probleem te zijn. Indien u een schuin dak hebt en u wilt de zonnepanelen daarop laten installeren, dan bent u grotendeels afhankelijk van de hellingshoek en azimut van dat dak. Bij installatie kan er wel iets gevarieerd worden, maar niet veel. Het kan voorkomen dat uw dak de meest slechte positief heeft, waardoor een PV-systeem veel minder rendabel wordt, (de slechtste positie ten opzichte van de beste scheelt bijna 50 %: lees hier verder over optimale hellingshoeken en afwijkingen daarvan.

Grotere investering

Afhankelijk van het soort installatie en wat voor energie-opbrengst bent u tussen de € 3.500 en € 25.000 kwijt, excl. eventuele subsidies. Dit zijn substantiële bedragen in vergelijking met bijvoorbeeld een nieuwe CV-ketel (€ 1.500-2.500).

U krijgt er natuurlijk wel veel voor terug: een sterke besparing op uw energiekosten, een waardeverhoging van uw woning, een beter energielabel, goed voor het milieu etc. Vooral indien u de intentie hebt om minimaal 10 tot 15 jaar in uw huidige woning te blijven, heeft u voordeel: u verdient dan de complete installatie terug en zult na 15 jaar bij verkoop van uw woning een hogere verkoopwaarde kunnen bedingen.

Weinig zon in Nederland en België

Het is een veelgehoord vooroordeel dat zonne-energie in de Benelux niet rendabel zou zijn omdat de zon hier te weinig zou schijnen.

Dat is echter volstrekte onzin: de kwaliteit van de zonnepanelen is in de afgelopen 10 jaar dusdanig doorontwikkeld dat zelfs op een bewolkte sombere dag en er nog voldoende zonlicht is voor het genereren van energie. Daarnaast zijn Nederland en België veel zonniger dan menigeen denkt.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?