Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen ?

Wat betekent terugverdientijd eigenlijk ?

Met terugverdientijd bedoelen we in feite de tijd die het duurt om de gehele investering die u doet compleet terug te verdienen door een besparing op de energie c.q. electriciteitskosten. Dus als iets 100 euro kost, maar u bespaart er 1 euro per dag mee ten opzichte van andere methodes waarvoor u niet hoeft te investeren (door bijvoorbeeld gebruik te blijven maken van het standaard openbare electriciteits netwerk) dan heeft u binnen 100 dagen uw initiële investering van 100 euro terugverdiend.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Wat betekent terugverdientijd eigenlijk ?

Met terugverdientijd bedoelen we in feite de tijd die het duurt om de gehele investering die u doet compleet terug te verdienen door een besparing op de energie c.q. electriciteitskosten.

Dus als iets 100 euro kost, maar u bespaart er 1 euro per dag mee ten opzichte van andere methodes waarvoor u niet hoeft te investeren (door bijvoorbeeld gebruik te blijven maken van het standaard openbare electriciteits netwerk) dan heeft u binnen 100 dagen uw initiële investering van 100 euro terugverdiend.

Terugverdientijd wordt bepaald door

  • hoogte investering
  • ontwikkeling energie c.q. electriciteitsprijzen
  • wel of geen subsidie en de hoogte daarvan
  • kwaliteit installatie en installateur

Ontwikkeling energieprijzen van groot belang

Een hele grote invloed op de terugverdientijd heeft de ontwikkeling van de electriciteitsprijzen of energieprijzen: deze bepalen in feite wat u bespaart door die KW’s aan electriciteit niet af te nemen, maar zelf te genereren.

In een theoretische situatie waarbij de electriciteitsprijs zou verdubbelen per eenhoud, zou uw terugverdientijd halveren !

De verwachting is in ieder geval bij de meeste analisten dat de energieprijzen wereldwijd zullen stijgen doordat de vraag vanuit China, India en Brazilië zal stijgen terwijl het aanbod eerder minder zal worden vanwege de continue problemen in het Midden-Oosten (De meeste electriciteit wordt nog opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen), verminderde interesse in kernenergie (goedkoopste manier voor het opwekken van electriciteit) en wereldwijde conflictsituaties.

Onafhankelijkheid van die factoren maakt het dat u nu al weet wat uw electriceit u zal kosten in de komende jaren. In geval van teruglevering aan het netwerk zult u echter (indien er na saldering geld overblijft) meer opbrengsten ontvangen bij gestegen electriciteitstarieven waardoor uw terugverdientijd nog korter wordt.

Hoogte investering

Indien u bij de ene installateur € 10.000 voor een installatie moet betalen en bij de andere € 12.000 voor exact dezelfde installatie, dan is het logisch dat het langer duurt voordat u die extra € 2.000 terugverdiend hebt. Zeker in deze dagen van economische recessie loont het zeer de moeite om offertes bij verschillende aanbieders aan te vragen. Het zal u verbazen hoeveel geld u dat bespaart.

Via deze website kunt u kostenloos en geheel vrijblijvend in 1 handeling bij maximaal 6 installateurs tegelijk offertes aanvragen. U kunt dan eenvoudig prijzen en procedures vergelijken.

Terugverdientijd & subsidies

In principe verstrekt de overheid elk jaar subsidie op de aanschaf van een zonne-energiesysteem waarmee u uw eigen electriciteit kunt genereren (de zogenaamde groene energie). Deze subsidie wordt meestal verstrekt in de vorm van een bepaalde vergoeding per opgewekte Kw electriciteit die u teruglevert aan het netwerk. Deze vergoeding is meestal rond de € 0,25 en is in feite een verdubbeling van de opbrengst.

Kwaliteit installatie en installateur

Goedkoop is vaak duurkoop: indien u kiest voor de allergoedkoopste c-kwaliteit zonnepanelen uit China en laat dat installeren door een niet-vakkundig iemand, dan bestaat de kans dat de levensduur van de zonnepanelen zo sterk bekort worden dat u ze nooit terug zult verdienen.

Wees verstandig en controleer of de installateur die u op het oog hebt, wel voldoende kwaliteit biedt. Vraag bijvoorbeeld naar referenties, ga daar kijken en maak een praatje met de opdrachtgevers. Zo krijgt u een goed beeld of het een betrouwbare en kwalitatief hoogwaarde installatie betreft. Vanzelfsprekend moet er ook voldaan worden aan alle geldende DIN, NEN, CE en ISO-normen.

Gemiddelde terugverdientijd

U hebt kunnen lezen dat er verschillende essentiële factoren zijn die van doorslaggevend belang zijn op de terugverdientijd van een zonnepanelen-systeem.

Niettemin valt er wel iets te zeggen over gemiddelde terugverdientijden. Zonder subsidie moet u denken (bij een middelgrote installatie) aan een terugverdientijd van circa 15 jaar, met subsidie heeft u de installatie binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Uitzonderingen en uitschieters daargelaten.

Beeld van buitendeel van een zonneboiler

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?