Aansluiten zonnepanelen

Electriciteit is gevaarlijk

Werkzaamheden aan een electrische installatie zijn niet van gevaren ontbloot. Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat als iemand onder stroom staat deze niet in staat is om dat deel van het lichaam dat onder stroom staat eraf te halen.

Dat heeft te maken met het zenuwstelsel van de mens. De hersenen besturen het gehele lichaam door electrische stroomstootjes door het zenuwstelsel te versturen. Deze stroomstootjes hebben een hele lage spanning van circa 0,1 Volt. Indien u dan onder een spanning komt te staan die groter is dan die 0,1 volt, dan zullen de opdrachten van uw hersenen die verzonden worden via de zenuwen de spieren uiteindelijk niet kunnen bereiken of ‘overrulen’ waardoor u ongewenst het onder spanning staande deel zult blijven ‘vasthouden.’

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Indien u een lage spanning ervaart die echter via uw hart loopt, kunt u al in grote problemen komen doordat het hart (dat ook via een electrische ritme vanuit de hersenen wordt bestuurd) van slag raakt, niet meer zal functioneren waardoor zuurstof en bloedsomloop stagneren en binnen 3 tot 5 minuten al hersenbeschadiging of de dood kan intreden.

Ons advies: kies voor de vakman

Gezien de hierboven beschreven risico’s is het belangrijk dat werkzaamheden op electriciteitsgebied door een vakbekwaam persoon worden uitgevoerd conform de vigerende NEN, DIN en ISO-normen. Bent u zelf niet vakbekwaam ? Begin er dan niet aan, maar kies voor de vakman of vakvrouw, zowel voor uw eigen veiligheid als voor een optimale werking van uw systeem te garanderen.

Aandachtspunten bij aansluiting

  • PV-systemen worden geïnstalleerd in de open lucht waardoor weersbestendigheid van het electrische deel van belang is. Het systeem moet de juiste IP-beschermingsgraad hebben en de juiste UV- en weerbestendigheid hebben.
  • Zonnepaneelsystemen kunnen niet spanningsvrij worden gemaakt of uigestchakeld worden. Tijdens de montage staan ze onder spanning en wordt de volle bedfijfsspanning geleverd zodra het licht wordt. Al bij relatief geringe zonnestraling wordt er veel spanning geleverd
  • Veel electrospecialisten werken alleen met wisselstroominstallaties, terwijl het deel gelijkspanning bij zonnepanelen systeem groot is. Dit vereist extra aandacht en andere procedures.
  • De PV-generator levert een zuivere gelijkstroom die bij een isolatiefout een continue vlamboog kan veroorzaken (net als bij een lasapparaat).

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?