Stabiel, wind- en stormbestendig

Het grootste deel van de zonnepanelensystemen die in Nederland geïnstalleerd worden, worden op daken aangebracht. Tenslotte is dat meestal onbenutte ruimte, is het grotendeels uit het zicht en veilig voor onder andere vandalisme en spelende kinderen.

De panelen moeten met de juiste hellingsgraad geplaatst worden, wat veelal een ondersteunende constructie vereist, zoals bijvoorbeeld het geval is met platte daken. Als constructie wordt vaak een (roestvast) stalen framewerk gebruikt. In dat framewerk worden de zonnepanelen gemonteerd met de juiste elevatie en azimut.

Deze constructie moet voor minimaal 15 tot 20 jaar bestendig zijn tegen windstoten, regen- en sneeuwbuien en hevige stormen.

Bewolking is geen belemmering voor zonnestralen

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Gewicht

Een zonnepanelensysteem inclusief draagconstructie heeft een fors eigen gewicht (gemiddeld 15 tot 25 kg per m2 incl. onderstel excl. fundering). Daarnaast zullen door wind en stormen extra krachten ontstaan op de constructie die dat weer 1 op 1 zal doorgeven op het dak. Om beschadigingen aan dak en installatie te voorkomen is het belangrijk vantevoren een berekening te maken en informatie in te winnen over de dakconstructie. Tenslotte is niet elk dak van dezelfde kwaliteit of materiaalsoort of ouderdom en kunnen de onderlinge verschillen groot zijn.

Hoogte van het gebouw

Hoe hoger het gebouw is, des te meer invloed zullen wind, regen en storm krijgen en des te lastiger de plaatsing wordt.

Bevestigingspunten

Hoe meer bevestigingspunten een installatie heeft, hoe beter de spreiding van het gewicht over het dak is. Niet alleen moet het dak dus het gewicht dragen, maar ook weerstand bieden aan zogenaamde trekkrachten die ontstaan indien er bijvoorbeeld met windkracht 9 vrijstaande zonnepanelen bestookt worden.

Azimut en hellingshoek

De juiste hellingshoek en azimut is essentieel om het maximale rendement te behalen bij de plaatsing van de panelen. Lees hier verder over hellingshoek zonnepanelen en azimut.

Belangrijke factoren voor frame en dak

  • Moet bestand zijn tegen het gewicht van het zonnepanelensysteem
  • Frame en dak moeten bestand zijn tegen gewicht en trek en duwkrachten door weersomstandigheden
  • Hoogte van het dak en frame zijn relevant voor blootstelling aan weersomstandigheden
  • Aantal bevestigingspunten op dak i.v.m. spreiding krachten
  • Wat voor soort dak is het ? (schuin, plat) etc.: voor elke situatie moeten aparte berekeningen worden gemaakt
  • Omgeving (ligt het beschut of in een open vlakte=hardere wind)

Bouwkundige berekeningen

Er komt veel kijken bij de exactie plaatsing van zonnepanelen op een dak. Teneinde een stabiele en veilige dakconstructie te kunnen realiseren dient met allerlei soorten factoren rekening te worden gehouden zoals het eigen gewicht, de sterkte van het dak en weersomstandigheden. De meest gangbare procedure is dat alles uitgerekend wordt door een bouwkundige voordat u zelf aan de slag kunt met de plaatsing van de panelen.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?