Netgestuurde omvormer

Netgestuurde omvormers zonnepanelen

Een aan het openbare netwerk gekoppelde omvormer heeft de complexe taak om enerzijds de door de zonnegenerator aangeleverde gelijkstroom om te zetten in wisselstroom van 220/230 Volt, maar moet ook de omgevormde wisselstroom dusdanig reguleren dat het aan de eisen van de electriciteitsmaatschappijen voldoet.

De binnenkant van een standaard omvormer

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Taken netgestuurde omvormer:

 • omzetting van gelijkstroom in een 50-Hz-wisselstroom (een- of driefasen);
 • optimalisatie van het werkpunt van omvormer/zonnegenerator (MPP-regeling);
 • verzamelen van bedrijfsgegevens en het signaleren en visualiseren daarvan;
 • DC- en AC-beveiliging (net- en isolatiebewaking).
 • (bron:Zonne-energie, zonnepanelen plannen en zelf installeren, H.J. Geist)
Omvormers met verschillende capaciteiten

Taak 1: omzetting van gelijkstroom in wisselstroom

Een hele belangrijke taak van de omvormer is om ervoor te zorgen dat de zonnestroom die gegenereerd wordt en afgegeven wordt via de zogenaamde PV-generator omgezet gaat worden in bruikbare energie. In Nederland en België is dat 230 Volt 50-HZ wisselstroom. Deze is zowel bruikbaar voor standaardapparatuur als wasmachines en TV’s, maar ook geschikt voor levering aan het netwerk, waarvoor u een opbrengst ontvangt.

Taak 2: optimalisatie van omvormer en generator

Om verliezen aan DC-zijde te voorkomen moet de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnegenerator worden gemonteerd. De zonnegenerato is in feite een complete sectie van zonnepanelen.

Taak 3: DC & AC-beveiliging

Het energiebedijf waarop u aangelosten wil worden zal een beveiligingsinrichting eisen tussen uw PV installatie en het openbare electriciteitsnetwerk om de veiligheid aan de 230V- kant te garanderen. Wanneer de netbeheerder bijvoorbeeld voor werkzaamheden het openbare netwerk deels uit te schakelen , dan mag uw PV installatie automatisch geen spanning meer leveren, omdat anders het netwerk toch weer onder spanning zou komen te staan, met alle gevaren van dien.

Bij spanningsonderbreking, spanningsafwijkingen, foutstromen of frequentieveranderingen ontkoppelt de automatische schakelaar de PV-installatie meteen van het electriciteitsnetwerk (bron: Zonne-energie, zonnepanelen plannen en zelf installeren).

3 soorten omvormers

 1. Centrale Omvormers
  Situatie indien er 1 omvormer is. Vaak gering kosten per kw, echter betrouwbaarheid beperkt en overschaduwing is een probleem.
 2. String omvormers
  De gehele installatie wordt opgesplitst in secties met elk een zonnegenerator die elk weer een eigen omvormer hebben. Voordelen: eenvoudigere bekabeling, minder afhankelijkheid bij uitval van 1 vd omvormers en minder gevoelig voor overschaduwing
 3. Multi-string omvormers
  Koppeling van alle string-omvormers zodat er een optimale balans ontstaat om op elk moment van de dag de maximale opbrengst te verkrijgen.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?