18 juni 2015: Zonnepaneel concurrent energiesector

Over 15 jaar grote concurrent

Nu.nl schrijft dat over ongeveer 15 jaar zonnepanelen ongeveer 8 procent van de totale elektriciteitsbehoefte zal dekken. Dat betekent dat in 2030 ruim het 10-voudige aan zonnestroom opgewekt zal worden dan wat er in 2015 zal worden opgewekt.

Momenteel wordt er 1 gigawatt aan elektriciteit opgewekt wat vergelijkbaar is met 2 kolencentrales op de Eerste Maasvlakte.

Daling prijzen zonnepanelen

In de afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen enorm gedaald en het rendement verbeterd.

Verbetering opslag zonnestroom

Waar nu de opgewekte zonnestroom veelal direct verbruikt moet worden of geleverd wordt aan de regionale energieleveranciers zo zal in de komende jaren door technologische ontwikkeling steeds betere opslagsystemen (batterijen, accu-achtige apparaten) beschikbaar komen voor consumenten waardoor men de opgewekte energie zelf kan opslaan en kan benutten (bijvoorbeeld 's nachts) wanneer men dat wil.

Er zullen dan steeds meer autonome netwerk onafhankelijke systemen komen wat ook weer een bedreiging voor energiemaatschappijen zal zijn.

Europa loopt voor

Hoewel de groei in Nederland fors is en zal blijven, gaat het in geheel Europa toch sneller. Men verwacht dat in 2030 gemiddeld 12% van de totale elektriciteitsbehoefte via zonnepanelensystemen worden opgewekt..

Duitsland zal dan tegen die tijd een dusdanige capaciteit hebben dat op zonnige dagen men elektriciteit kan exporteren.

(bron: nu.nl/anp)

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie