Reinigen zonnepanelen

Een zonnepanelen installatie heeft een ‘zelfreinigende’ functie omdat de zonnepanelen in een bepaalde hoek worden geplaatst (optimale hellingshoek is circa 30º ) waardoor bijvoorbeeld sneeuw en ijs niet lang op de oppervlakte kunnen blijven liggen.

Ook bijvoorbeeld stof en roet verdwijnen omdat er door de regen een ‘wassend’ effect ontstaat.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Voorbeelden van vervuiling

  • andere gebouwen
  • dakkappelen, vlaggen, antenntes
  • andere panelen
  • bomen
  • afval & vervuiling zoals bladeren van bomen of stof
  • sneeuw & ijs
  • vervuiling van de zonnepanelenoppervlakte

Zelf controleren

Het is verstandig om met de wisseling van seizoenen of bijvoorbeeld 1 keer per 4 maanden even het dak op te gaan om de gehele installatie na te lopen. Afhankelijk van de situatie zou u dat circa 1 uur per keer mogen kosten.

U kunt naast controle op beschadiging ook gelijk met een waterslang en eventueel met een spons de panelen reinigen. Gebruik geen schoomaakmiddel ! Schoonmaken doet u om zo weer een maximaal rendement mogelijk te maken. Natuurlijk moet u bij – vermoedelijke – problemen eerder uw zonnepanelen nazien.

Automatische reinigingssystemen

Op bijvoorbeeld grote gebouwen of in de buurt van sterk vervuilende industrie is het noodzakelijk dat er regelmatig gereinigd wordt. In het kader van kostenbesparing bestaan er volautomatische systemen waarbij sterk bezuinigd wordt op dure loonkosten.

Er zijn verschillende systemen, maar primair wordt er gebruik gemaakt van een rij nozzles (spuitkoppen) op essentiële punten bij elk zonnepaneel. Vanzelfsprekend zitten deze nozzles aan de bovenkant. Op een zelf aan te geven intervalperiode spuiten deze nozzles met lagedruk water de panelen schoon. Afhankelijk van de vervuiling kan dit systeem eens per 2 of drie dagen in werking treden, maar minimaal 1 keer per 2 weken om mogelijk vuil tegen te gaan.

Installatie van een dergelijk systeem dient wel door de vakman te gebeuren.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?