Netgekoppeld, autonoom en hybride installaties

Verschillende soorten installaties

Voor het benutten van het zonnelicht en het omzetten daarvan naar bruikbare energie kunnen we eigen primair een drietal soorten installaties onderscheiden:

  • netgekoppelde PV-installaties
  • standalone of autonome PV-installaties
  • zonneboiler installaties

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Zonneboiler

Om met de laatste te beginnen: een zonneboiler is in feite een compleet ander systeem dan een PV-systeem, bijna andere soorten zonne energie. Het gaat hier primair om het verwarmen van vloeistoffen en niet om het omzetten van zonlicht in bruikbare electriciteit.

Een zonneboiler werkt op basis van vloeistoffen die verwarmte worden en deze warme afgeven aan de boiler die hiermee water verwarmt dat gebruikt kan worden in huis. Lees hier meer over wat is een zonneboiler. Het werkt dus in feite ook met andere soorten zonne panelen.

Autonome PV installaties

Deze zogenaamde autonome of standalone PV-installaties zijn nergens op aan gesloten en volledig self-supporting. In weze betekent dat dat in dien er teveel electriciteit gegenereerd wordt dit moet afvloeien of tijdelijk moet worden opgeslagen.

Bij een tekort aan stroom is er hetzij geen oplossing, hetzij kan dan de tijdelijke voorziening aangesproken worden. Evenwel bestaat hierbij niet de mogelijkheid dat u geld ontvangt omdat u geen electriciteit aan het openbare electriciteitsnetwerk kunt leveren.

Een belangrijk verschil tussen een standalone versie en een netgekoppelde PV-installatie is de zonne-accu. Hieronder staan alle verschillen op een rij.

Netgekoppelde PV installaties

Dit zijn zonnepaneelsystemen die gekoppelde zijn aan het openbare electriciteitsnetwerk. Er kan op die manier een uitwisseling plaatsvinden tussen het PV-systeem en het netwerk: indien er ‘teveel’ stroom wordt gegenereerd dan wordt dat automatisch doorgevoerd naar het openbare netwerk waarbij registratie plaatsvindt van de hoeveelheid geleverde electriciteit.

Indien het PV-systeem op een gegeven moment te weinig genereert dan ‘springt’het openbare net bij door extra electriciteit te leveren. De geleverde en teruggeleverde electriciteit worden met elkaar verrekend.

Verschillen netgekoppeld en autonoom installatie

  • netgekoppeld is verbonden met het openbare electriciteitsnetwerk, standalone is nergens aan gekoppeld
  • bij netgekoppeld krijgt u betaald voor levering en moet u betalen bij afname. Standalone betaalt u niets en ontvangt u niets
  • standalone wordt veel gebruikt in afgelegen situaties zoals bij vakantiewoningen, boerderijen e.d.
  • standalone versie is vaak wat duurder omdat er meestal extra capaciteit wordt ingebouwd om te voorkomen dat men zonder electriciteit komt te zitten
  • bij een standalone versie wordt gebruik gemaakt van een zonne-accu met een grote capaciteit
  • bij een standalone versie hoef je geen omvormer te hebben, het kan echter wel. Bij een netgekoppelde PV installatie moet je een omvormer hebben
  • in winterperiodes hebben standalone versies vaak te weinig opbrengst en moet men extra electriciteit genereren met bijvoorbeeld een dieselgenerator

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?