Zonne-energie

De zon

De zon is een middelgrote ster en ongeveer 109 keer zo groot als de aarde. De massa is echter 334 duizend keer zo groot als die van de aarde. In het inwendige daarvan vinden continu kernfusies plaats, bij een temperatuur van 15 miljoen graden en een druk van 200 miljard bar.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Zonnestraling

De zon is van doorslaggevende betekenis geweest in de vorming van de aarde en de fossiele brandstoffen. Zonder de warmte en het licht van de zon kan niets overleven.

De zon zend verschillende soorten straling uit, wat kortweg zonnestraling wordt genoemd. De straling bestaat uit gammastraling, röntgenstraling, infraroodstraat, radiogolven, ultraviolet licht en het zichtbare licht.

Van al deze soorten straling bereikt ultraviolette straling en zichtbaar licht het meest de aarde. De rest wordt in de atmosfeer (ca. 500km dik) weerkaatst, geabsorbeerd of verstrooid. (bron:de derde planeet).

Hieronder ziet u een tabel met het percentage aan zonnestraling dat ons uiteindelijk bereik. Het blijkt dat slechts 14,4 % van de zonnestraling de continenten bereikt. (bron: zonne-energie, zonnepanelen plannen en zelf installeren)

Instraling Percentage
Reflectie door atmosfeer 31 %
Absorbtie door atmosfeer 17,4 %
Reflectie door aardoppervlak 4,2 %
instraling op continenten 14,4 %
instraling op zee-oppervlakken 33 %

Nederland en België : ruim voldoende zonnestraling

De gemiddelde jaarlijkse instraling voor Nederland en België ligt tussen de 900 en 1200 kWh per m2 (inclusief het effect van het gemiddelde weertype in de Benelux, zoals bewolking), wat ongeveer de helft is van de hoeveelheid zon die men in de zonnigste gebieden ter wereld ontvangt, zoals Saoedi-Arabië en de Sahara.

Ruim voldoende voor het rendabel maken van een zonnepaneelsysteem. Het is zoals de gemiddelde zonne energie specialist zegt: Het is een fabel dat je helder intens zonlicht moet hebben, diffuus licht (tijdens een bewolkte dag) is voldoende.’

Bewolking is geen belemmering voor zonnestralen

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?