De zonnecel

Wat is een zonnecel eigenlijk ?

Een zonnecel is is een stuk materiaal bestaande uit verschillende van elkaar geïsoleerde lagen die de fotonen van zonnelicht omzetten in electriciteit die afgetapt kan worden.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Rendement zonnecellen

De belangrijkste electrische parameter c.q. indicator van een zonnecel is het zogenaamde rendement. Dat is de verhouding van de afgegeven electriciteit ten opzichte van de hoeveelheid zonlicht die het oppervlak van de zonnecel bestraalt.

Het gangbare rendement van kristallijne zonnecellen ligt tussen 12 % en 18 %.

Monokristallijne zonnecellen

Er zijn twee soorten kristallijne zonnecellen: de monokristallijne en de polykristallijne zonnecellen. Het rendement van een monokristallijne zonnecel is enkele procenten hoger.

Polykristallijne zonnecellen

Er is een duidelijk verschil in uiterlijk: de oppervlakte van monokristallijne zonnecellen is egaal zwart en heeft geordende electroden, terwijl een polykristallijne zonnecel een soort gebroken schervenpatroon vertoont. Dit soort zonnecellen wordt veel gebruikt in landen als Nederland en België waar het niet altijd zonnig is.

Amorfe zonnecellen

De goedkoopste soort zonnecel met het minste rendement is de zogenaamde amorfe zonnecel. Deze is uit niet-kristallijn silicium vervaardigd en wordt veelal toegepast voor toepassingen waarbij weinig vermogen nodig is, zoals bijvoorbeeld het opladen avn horloges en calculators. Voor zwaardere toepassingen worden meestal monokristallijne

Maximale waarde van 0,5 Volt

Een gemiddelde zonnecel kan maximaal 0,5 Volt opwekken, afhankelijk van de zonnestraling en de omgevingstemperatuur. Het aparte is dat de maximale opbrengst van een zonnecel beter is op een koele zomerdag dan op een hele warme winterdag.

Serieschakeling

Om voldoende electriciteit op te kunnen wekken is het noodzakelijk dat er meerdere zonnecellen in serie geschakeld worden. We praten dan in feite over een zonnepaneel.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?