Gratis offerte

Snel en eenvoudig zonnepaneel offertes aanvragen?

Offertes aanvragen: hoe werkt dat?

  • STAP 1 U vult het online formulier in en klikt op verzenden (circa 1 minuut werk)

  • STAP 2 Uw online aanvraag wordt verspreid onder aangesloten installateurs

  • STAP 3 U ontvangt 3 tot 4 offertes via de e-mail welke u kunt vergelijken

  • Deze service is gratis en volledig vrijblijvend

Bouwvergunning zonnepanelen nodig ?

Omgevingsvergunning

Per 1 oktober 2010 heeft de overheid verschillende bouwgerelateerde vergunningen zoals de milieuvergunning, bouwvergunning, sloopvergunning, monumentenvergunning, huisvestingsvergunning, gebruiksvergunning en afvalbeschikking gebundeld en vervangen door 1 nieuwe vergunning: de zogenaamde omgevingsvergunning.

Meestal geen omgevingvergunning, soms wel

Aangezien dakpanelen zichtbaar zijn van buitenaf gelden er bepaalde regels die u moet volgen. U moet die regels dan volgen, maar u hoeft niet apart een omgevingsvergunning aan te vragen (de oude bouwvergunning). Het kan ook zo zijn dat de situatie dusdanig bijzonder is dat u deze wel aan moet vragen. Op deze bladzijde laten we zien in welke gevallen u wel of niet een vergunning moet aanvragen. Indien u vergunningvrij mag bouwen dan zijn de palnologische regels uit het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand niet van toepassing. Het Bouwbesluit en het burenrecht blijft echter wel gelden.

Voorwaarden geen omgevingsvergunning nodig

  • De zonnecollector of het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst,

  • De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst.

  • Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een schuin dak. dan geldt dat:

  • de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven.

  • de collector of het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.

  • de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;

  • Komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een plat dak. dan geldt dat de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als de collector of het paneel hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter. dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50cm zijn

Geen zonnepanelen op monumenten

De collector of het paneel mag niet geplaatst worden op een monument of In een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht

Bouwvergunning zonnepanelen nodig ?

Voldoet u niet aan voorwaarden ?

Indien u NIET aan de omgevingsvoorwaarden kunt of wilt voldoen, dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. U dient de vergunning via de gemeente aan te vragen voorzien van allerlei bouwtekeningen, berekeningen e.d. De aanvraag wordt dan getoetst aan onder andere het Bestemmingsplan, de Welstandsnota en het Bouwbesluit. Daarnaast wordt uw aanvraag getoetst aan de technische eisen uit het Bouwbesluit (brandveiligheid, ventilatie etc.)

Dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen ?

Binnen 8 weken de uitslag

Binnen 8 weken ontvangt u de uitslag van de gemeente. Is het heel complex dan kan de beslissingstermijn eenmalig met 6 weken worden verlengd. (Zonnecollectoren en zonnepanelen, wanneer vergunningvrij, wanneer een omgevingsvergunning nodig ? (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, augustus 2010)

Download de folder

Bovenstaande informatie is afkomstig ui de folder van de website van de Rijksoverheid. Klik op de afbeelding hiernaast om de gehele folder te downloaden. (let op: regelmatig worden folders vervangen, dus check altijd op Rijksoverheid.nl of er recentere versies zijn).

Veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions) 


Welkom!

Al ruim 14 jaar kunt u op Dezonnepaneelexpert.nl handige informatie en feiten vinden over zonne-energie, zonnepanelen en zonneboilers. Ideaal indien u zich aan het oriënteren bent. Naast deze informatie kunt u via deze website ook in 1 handeling tot wel 4 offertes op maat aanvragen bij zonnepaneleninstallatieurs in en buiten uw eigen regio. Alles kostenloos en volledig vrijblijvend.

Gunstig 21% btw terugvorderen

Door het Fuchs arrest heeft de partikuliere consument het recht om het volledige btw-bedrag terug te vorderen van de zonnepanelen die hij of zij heeft aangeschaft. Lees hier verder.

Energieprijzen 120%(!) gestegen in 15 jaar tijd en zullen blijven stijgen

Tussen 1997 en 2012 zijn de energieprijzen met 120% gestegen, een veelvoud van de inflatie in die periode. De verwachting is dat de komende jaren de energieprijzen wederom fors zullen gaan stijgen. Dat maakt het zelf opwekken van energie nog aantrekkelijker.

Huis met zonnepanelen is meer waard

Juli 2013: uit onderzoek van de TU te Eindhoven is gebleken dat een woning met zonnepanelen gemiddeld € 7.000 waardevoller wordt gevonden dan een woning zonder zonnepanelensysteem.Lees hier verder over het onderzoek.

BTW ondernemer of niet?

Recent is er door een uitspraak van het Hof van Luxemburg een extra mogelijkheid ontstaan waarbij een particuliere eigenaar eventueel de btw van de aanschaf en installatie van een PV-systeem mag terugvorderen. Deze gunstige ontwikkeling betekent dat een particulier maar liefst 21% minder geld kwijt is aan een zonnepanelensysteem. Overigens is het optioneel om hiervoor te kiezen, hoewel 95% van deze mogelijkheid gebruik maakt. Lees hier verder.