Gratis offerte

Snel en eenvoudig zonnepaneel offertes aanvragen?

Offertes aanvragen: hoe werkt dat?

 • STAP 1 U vult het online formulier in en klikt op verzenden (circa 1 minuut werk)

 • STAP 2 Uw online aanvraag wordt verspreid onder aangesloten installateurs

 • STAP 3 U ontvangt 3 tot 4 offertes via de e-mail welke u kunt vergelijken

 • Deze service is gratis en volledig vrijblijvend

Omvormer 

Wat is een omvormer ?

De binnenkant van een standaard omvormer

Een omvormer is een essentieel onderdeel van de gehele fotovolta sche installatie: het is namelijk niet mogelijk om de door de zonnepanelen gegenereerde electriciteit direct te gebruiken. De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom af terwijl wisselstroom noodzakelijk is. Het omzetten ofwel omvormen van de gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een zogenaamde omvormer.

Fade

Omvormers met verschillende capaciteiten

Netgestuurde omvormer zonnepanelen

Omvormers voor zonnepanelen zijn meestal forse apparaten die aan eisen van energiebedrijven moeten voldoen, indien u van plan bent de teveel gegenereerde electriciteit te leveren aan het netwerk van een energiebedrijf. Vermogen, spanning en stroom moeten op elkaar afgestemd zijn. We praten dan over netgestuurde omvormers.

Taken omvormer netgestuurde PV installatie

 • omzetting van gelijkstroom in een 50-Hz wisselstroom (één of driefasen)

 • optimalisatie van het werkpunt van omvormer/zonnegenerator (MPP-regeling)

 • verzamelen van bedrijfsgegevens en het signaleren en visualiseren daarvan

 • DC- en AC beveiliging (net- en isolatiebewaking) (bron:zonne-energie, zonnepanelen plannen en zelf installeren van Hans-Joachim Geist)

Autonome omvormer zonnepaneel

Autonome omvormers zijn zelfsturend en kunnen onafhankelijk van het openbare electriciteitsnet functioneren. De autonome omvormer moet ervoor zorgen dat de stroom die opgewekt wordt door de zonnecellen in de zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare stroom zodat u de wasmachine, computers, tv e.d. kunt gebruiken. Deze apparatuur draait op een wisselspanning van circa 220 Volt. Het piekvermogen van een omvormer bedraagt afhankelijk van het ype ongeveer het twee-tot drievoudige van het continuvermogen van diezelfde omvormer. Piekvermogen is nodig om de kortstondige piek van bijvoorbeeld een stofzuiger, boormachine of koelkast op te vangen.

Belang van de omvormer

Zonder omvormer kan een PV installaties niet functioneren. Alle zonnestroom die gegenereerd wordt door de zonnepanelen moeten via de omvormer eerst geschikt worden gemaakt voor zowel gebruik binnenshuis als voor levering aan het electriciteitsnetwerk van de energiebedrijven. Betrouwbaarheid en veiligheid van omvormers zijn essentieel, zeker indien er gebruik wordt van slechts 1 omvormer. In geval van een defect werkt de complete installatie dan niet meer. Een oplossing hiervoor is de toepassing van meerdere omvormers (string- of multi-string omvormers), hoewel dit het systeem complexer en duurder zal maken. Installatie-afmetingen van een gemiddelde omvormer voor een eensgezinswoning ligt tussen de 1 a 2 m2.


Meer informatie over de werking van zonnepanelen (klik op de afbeelding voor meer informatie)

 • Zonne-energie
 • Fotovoltaïsche techniek
 • De zonnecel
 • Hoe werkt een zonnepaneel?
 • Omvormer
 • Electriciteit terugleveren
 • Soorten installaties
 • De Zonneboiler

Welkom!

Al ruim 14 jaar kunt u op Dezonnepaneelexpert.nl handige informatie en feiten vinden over zonne-energie, zonnepanelen en zonneboilers. Ideaal indien u zich aan het oriënteren bent. Naast deze informatie kunt u via deze website ook in 1 handeling tot wel 4 offertes op maat aanvragen bij zonnepaneleninstallatieurs in en buiten uw eigen regio. Alles kostenloos en volledig vrijblijvend.

Gunstig 21% btw terugvorderen

Door het Fuchs arrest heeft de partikuliere consument het recht om het volledige btw-bedrag terug te vorderen van de zonnepanelen die hij of zij heeft aangeschaft. Lees hier verder.

Energieprijzen 120%(!) gestegen in 15 jaar tijd en zullen blijven stijgen

Tussen 1997 en 2012 zijn de energieprijzen met 120% gestegen, een veelvoud van de inflatie in die periode. De verwachting is dat de komende jaren de energieprijzen wederom fors zullen gaan stijgen. Dat maakt het zelf opwekken van energie nog aantrekkelijker.

Huis met zonnepanelen is meer waard

Juli 2013: uit onderzoek van de TU te Eindhoven is gebleken dat een woning met zonnepanelen gemiddeld € 7.000 waardevoller wordt gevonden dan een woning zonder zonnepanelensysteem.Lees hier verder over het onderzoek.

BTW ondernemer of niet?

Recent is er door een uitspraak van het Hof van Luxemburg een extra mogelijkheid ontstaan waarbij een particuliere eigenaar eventueel de btw van de aanschaf en installatie van een PV-systeem mag terugvorderen. Deze gunstige ontwikkeling betekent dat een particulier maar liefst 21% minder geld kwijt is aan een zonnepanelensysteem. Overigens is het optioneel om hiervoor te kiezen, hoewel 95% van deze mogelijkheid gebruik maakt. Lees hier verder.