Terugverdientijd & rendement zonnepanelen

Alternatieve energie is ‘hot’

Energie maken is de laatste tijd een “hot” item. De vele voorspellingen dat energie duurder zal worden geeft alternatieve vormen van energie een duwtje in de rug. Windenergie is voor de gewone burger niet echt een alternatief.

De windmolens die je kunt kopen leveren voldoende vermogen voor kleine huishoudtoestellen; ze zijn zeker niet zwaar genoeg voor grotere toestellen zoals vaatwassers of wasmachines. Bovendien is windenergie niet constant voorradig en is een netgekoppelde oplossing niet altijd de beste oplossing. (bron: Omgaan met Energie)

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen

Met terugverdientijd wordt bedoeld hoelang het duurt voordat het gehele PV-systeem (inclusief montage) geheel terugverdiend is middels de opbrengst van dat PV-systeem.

Opbrengst PV systeem per jaar

  • de besparing op electriciteitskosten in een jaar
  • de opbrengst van de teruglevering van het overschot aan electriciteit in een jaar
  • de eventuele subsidies (overheid, provinciaal en/of gemeentelijk) in een jaar

Zonnepanelen rendement

De constructie en kwaliteit van een zonnepaneel bepaalt mede de opbrengst en de terugverdientijd van een PV-systeem.

Het rendement van de ene zonnepaneel is niet hetzelfde als de ander, ook al zijn ze even groot qua afmetingen. Samenstelling van producten, kwaliteit en eigenschappen van het glas dat de panelen omhult: ook al lijken de verschillen minimaal, toch kunnen ze op een levensduur van minimaal 20 jaar vele honderden, wellicht duizenden euro’s schelen (afhankelijk van de grootte van het gehele pv-systeem).

Zonnecellen rendement

Het rendement van de individuele zonnecellen is van grote invloed op zowel de terugverdientijd als het rendement op de gehele installatie.

Hoewel de ene zonnecel meer kost dan de andere, brengt deze vaak ook meer op qua KwH. Zeker gemeten op een levensduur van 20 jaar, in combinatie met stijgende electriciteitsprijzen kan het verschil tussen de duurdere mono-kristallijne zonnecellen en de goedkopere, maar minder renderende poly-kristallijne zonnecellen veel uitmaken.

Ontwikkeling electriciteitsprijs

Er is 1 variabele factor op het gebied van het bepalen van de opbrengst in de komende 15 tot 20 jaar en dat is de prijs van de electriciteit: zowel qua besparing als qua opbrengst is deze heel relevant.

Hoe hoger de prijs in de toekomst wordt, des te korter zal de terugverdientijd zijn. De algemene verwachting is dat in de toekomst de energieprijzen zullen stijgen, want

Waarom electriciteitsprijzen zullen stijgen:

  • toenemende schaarste van fossiele brandstoffen (die electriciteit genereren, zoals steenkool)
  • daling aanbod kernenergie i.v.m. kerncentrale-ramp Japan
  • interne problemen in de OPEC-landen (i.v.m. oorlog & revolutie)
  • grotere vraag i.v.m. opkomst landen als India, China en Brazilië
Omschrijving 4210 WP panelen systeem

Prijs inc. installatie & btw € 7.042,23
Opwek per jaar in kwH 4.114
Besparing per jaar € 946,22
Geschatte terugverdientijd incl. installatie & incl.btw 7,4 jaar
Geschatte terugverdientijd incl. installatie excl.btw 6,15 jaar

Toelichting voorbeelden

Bovenstaande voorbeelden is gebaseerd op gemiddelde indicatieve prijzen en is een indicatie van terugverdientijden.

Belangrijk om te melden is dat er geen rekening gehouden met toekomstige prijsstijgingen of -dalingen van electriciteit. Er is ook geen rekening gehouden met rentekosten. Wel is duidelijk dat ook zonder subsidie de terugverdientijd kort is.

Vuistregel gemidd. terugverdientijd zonnepanelen

Gemiddeld gaan zonnepanelenleveranciers uit van een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar voor zonnepanelensysteem. Het is voor een gemiddeld gezin dus de moeite waard om te investeren in een PV-systeem omdat deze niet alleen binnen redelijk afzienbare tijd is terugverdiend, maar ook omdat er nog meer voordelen zijn verbonden aan een PV-systeem, zoals de verbetering van uw energielabel, het verhoogt de waarde van uw woning en het is veel beter voor het milieu.

OOK NIEUWSGIERIG NAAR WAT EEN ZONNEPANEELSYSTEEM U ZOU KOSTEN EN BESPAREN ? VRAAG DAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND INDICATIEVE PRIJSOPGAVES AAN. LAAT U VOORREKENEN WAT UW TERUGVERDIENTIJDEN ZIJN !

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?