Omvormer

Wat is een omvormer ?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van de gehele fotovoltaïsche installatie: het is namelijk niet mogelijk om de door de zonnepanelen gegenereerde electriciteit direct te gebruiken.

De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom af terwijl wisselstroom noodzakelijk is. Het omzetten ofwel omvormen van de gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door een zogenaamde omvormer.

De binnenkant van een standaard omvormer

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?

Netgestuurde omvormer zonnepanelen

Omvormers voor zonnepanelen zijn meestal forse apparaten die aan eisen van energiebedrijven moeten voldoen, indien u van plan bent de teveel gegenereerde electriciteit te leveren aan het netwerk van een energiebedrijf. Vermogen, spanning en stroom moeten op elkaar afgestemd zijn. We praten dan over netgestuurde omvormers.

Taken omvormer netgestuurde PV installatie

  • omzetting van gelijkstroom in een 50-Hz wisselstroom (één of driefasen)
  • optimalisatie van het werkpunt van omvormer/zonnegenerator (MPP-regeling)
  • verzamelen van bedrijfsgegevens en het signaleren en visualiseren daarvan
  • DC- en AC beveiliging (net- en isolatiebewaking) (bron:zonne-energie, zonnepanelen
  • plannen en zelf installeren van Hans-Joachim Geist)

Autonome omvormer zonnepaneel

Autonome omvormers zijn zelfsturend en kunnen onafhankelijke van het openbare electriciteitsnet functioneren.

De autonome omvormer moet ervoor zorgen dat de stroom die opgewekt wordt door de zonnecellen in de zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare stroom zodat u de wasmachine, computers, tv e.d. kunt gebruiken.

Deze apparatuur draait op een wisselspanning van circa 220 Volt. Het piekvermogen van een omvormer bedraagt afhankelijk van het ype ongeveer het twee-tot drievoudige van het continuvermogen van diezelfde omvormer.

Piekvermogen is nodig om de kortstondige piek van bijvoorbeeld een stofzuiger, boormachine of koelkast op te vangen.

 

Omvormers met verschillende capaciteiten

Belang van de omvormer

Zonder omvormer kan een PV installaties niet functioneren. Alle zonnestroom die gegenereerd wordt door de zonnepanelen moeten via de omvormer eerst geschikt worden gemaakt voor zowel gebruik binnenshuis als voor levering aan het electriciteitsnetwerk van de energiebedrijven.

Betrouwbaarheid en veiligheid van omvormers zijn essentieel, zeker indien er gebruik wordt van slechts 1 omvormer. In geval van een defect werkt de complete installatie dan niet meer.

Een oplossing hiervoor is de toepassing van meerdere omvormers (string- of multi-string omvormers), hoewel dit het systeem complexer en duurder zal maken. Installatie-afmetingen van een gemiddelde omvormer voor een eensgezinswoning ligt tussen de 1 a 2 m2.

dezonnepaneelexpert.nl

Heeft u interesse in zonnepanelen en wilt u gratis en vrijblijvend prijzen en documentatie ontvangen?